Varför spabad från Viskan Spa

I Sverige kan det skilja över 50°C mellan vinter och sommar. Men det är inte kylan som är värsta utmaningen – utan den råa fukten och vinden. Med utgångspunkt i detta konstruerar vi därför våra spabad med följande fördelar…

Sittdjupet – Djupare än konkurrenternas

Att bada ute på vintern är kanske det bästa badet du kan göra. Men då gäller det att du sitter bra och tillbakalutad med vatten över axlarna – annars blir det kallt och tråkigt. Att vi i Skandinavien dessutom är lite längre gör designen och sittdjupet extra viktigt. Det är därför ett Viskan spabad är lite djupare än de andra baden på marknaden – provsitt och testa själv.

Unikt, driftsäkert system– Långa varma bad året om

Vi använder Balboa watergroup som leverantör av styrsystem. Förutom att vi valt att använda titanium- värmare, för längre livslängd av värmaren, på de flesta av våra spabad, har Balboa också tagit fram ett unikt styrsystem för oss. Vi är de enda som har deras senaste och mest driftssäkra system, där du kan köra massage- pumparna samtidigt som värmaren värmer ditt badvatten. Detta är ett måste i vårt nordiska klimat. Om inte tappar vattnet temperaturen mycket fort – oavsett vilken isolering du har i sidan på badet.

Locket – Marknadsledande

Vi har även ett av marknadens i särklass bästa lock
– och värmen stiger ju som bekant uppåt. Vårt lock är tjockt och gjort av en högdensitetscellplast, som till skillnad mot de flesta övriga premiumlock på marknaden, även har mycket god isolationsförmåga efter några år.

Skalet – Marknadens tjockaste

Det viktigaste på ett spabad är skalet. Odiskutabelt. Därför har vi valt att satsa på marknadens tjockaste akrylskiva, från den bästa leverantören. Akrylskivan är 50% tjockare än normalt och förstärks med flera lager av polyuretan (PUR) för maximal styrka. Detta reducerar även ljudet samt fungerar som ett extra lager isolering och är mycket bättre för miljön än traditionell glasfiberförstärkning.

Kvalitetskomponenter – Detaljer avgör skillnaden

Det är de små sakerna som tätningar, o-ringar, packningar och till och med silikon och lim som gör en stor skillnad. Att använda rätt produkter för rätt ändamål är helt avgörande för hur väl ditt spabad kommer att hålla. Vi använder Viton-tätningar till pumparna som är ca fyra gånger bättre än traditionell EPDM-tätning. På flertalet av våra spabad använder vi en mycket säkrare monteringsmetod gällande massagejetsen som eliminerar silikon och mutter och därmed läckage på grund av för dålig eller föråldrad silikon och/eller plastmutter.

Rent vatten – Renare än dricksvatten

Viskan Spa har utvecklat Aqua Clear System som gör att ditt badvatten inte bara blir rent som dricksvatten utan renare. 
Några biståndsdelar i systemet är Bio-Lok-skal, Pleatco Advanced- filter, antibakteriell slang samt AOP-teknik. 

Bio-Lok-skalet
– Förhindrar partiklar från att fastna. Ytan på skalet, akrylen är tillverkad på ett sätt så att den förhindrar partiklar och mikrober att fastna och föröka sig, vilket kan vara både ohälsosamt likväl som det kan få både skal och vatten att se smutsigt ut. 

Kraftfulla filter- fångar smutsen bättre. 
– Plaetco som levererar partikelfilter till oss anses av många vara den bästa leverantörer av pool och spafilter. Deras filterduk har tätare och fler fibrer samt har en längre livslängd än övriga filterleverantörer. 

Unik antibakteriell slang från Småland. 
– Det är oftast i badets slangsystem som bakterier får fäste och kan föröka sig och skapa ohälsosamt vatten. Men vår svensktillverkade antibakteriella slang är gjord för att förhindra just detta. Det antibakteriella medlet i slangen hjälper till att minska bakterietillväxten och du får ett friskare och renare badvatten. Det antibakteriella medlet är en del av slangen och inget material som läggs på ytan och slits bort med tiden. 

AOP- renar vattnet från föroreningar
– AOP (Advancerad Oxidations Process) är en process som tar bort organiska och oorganiska ämnen (som bakterier och virus) från dricksvatten med hjälp av oxidation. Detta sker genom att på rätt sätt kombinera ozon och UV-C ljus. AOP är det bästa sättet att på ett säkert sätt rena vattnet från föroreningar. 

Garantier

Viskan Spa bygger sina bad med högt ställda krav, både på material och byggprocess. Därför lämnar vi också bra garantier på våra bad:

  • 10 års ram/stomgaranti

  • 8 år på Alumi aluminiumpanel V-serien

  • 5 års skalgaranti mot krackeleringar och missfärgningar

  • 3 års komponentgaranti inklusive panelen

Fråntaget komponentgarantin är belysning, nackkuddar, thermolock, UV-C lampa, ozonator och filter då dessa är förbrukningsvaror med varierande livslängd.

Ovanstående garanti gäller för spabad som används för privat bruk.

Isolering – Energisnåla och SP-testade

Vi vet att det är svårt för dig som kund att välja spabad. Oftast är du helt utlämnad till den information du får av säljaren. Man lyfter gärna fram konstruktionsegenskaper och argumenterar utifrån dem. 

Hur ska du som kund kunna utvärdera och förlita dig på att detta är relevant, innebär fördelar och till syvende och sist ger dig en hållbar energiförbrukning? För just den delen är viktig; 

Vad kostar det att driva spabadet i svenskt klimat? 

Ofta är de mätningar kunden något av glädjekalkyler. Flera har visat sig vara köpta mätningar i syfte att påvisa något som inte stämmer när det kommer till kritan. Detta är ett problem för hela spabadsmarknaden. 

Vår svenska spabadstillverkare Viskan Spa har valt en annan väg: att redovisa exakta värden genom test utförd av SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut (fd.Statens Provningsanstalt). 

Energiförbrukning
En vanlig fråga till oss är vad driftskostnaden för ett spabad är då det kan finnas en oro att elräkningen ska skjuta i höjden. Vi har sedan vi startade bygga spabad lagt stort fokus på att baden ska vara välisolerade och ha en låg driftskostnad. Våra egna mätningar har hela tiden visat mycket bra resultat, men för att du som kund ska ha ett oberoende test har vi valt att göra en elförbrukningstest på SP, Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. (fd. Statens Provningsanstalt) 

Detta test utfördes i en av deras klimatkammare där omgivande temperatur ställdes in på 7.5 grader vilket motsvarar årsmedeltemperaturen i Sverige. Spabadet fick stå i ca 12 timmar efter det uppnått inställda 38 grader då vattnet inte skulle vara ”laddat” med energi, dvs att vattnet höll en högre temperatur än 38 grader då testet startade. 

Vid mätningen som gjordes kördes hela systemet med ALLA pumpar, belysning, värmare, ozon etc för att få ett rättvisande mätvärde, ett maxvärde. Viktigt att notera vid jämförelse av energiförbrukning är antal pumpar och storlek på värmare. Viskan Spa har 3hp/2200W pumpar samt 3 kW värmare. 

Dessa drar givetvis mer än svagare pumpar och mindre värmare men Viskan Spa har valt att använda kraftiga pumpar för få en bättre och kraftigare massage, en separat cirkulationspump samt att vi anser att en 3 kW värmare är ett måste för att hålla vattentemperaturen vid bad i kallare utetemperatur. 

Att använda tex en 1,5 kW värmare innebär att temperaturen sjunker flera grader ganska snabbt vid badande och värmaren orkar inte bibehålla vattentemperaturen. 

Resultatet från testet visar att med 30 minuters bad 2 gånger per vecka och med samtliga massagepumpar igång blir den genomsnittliga elförbrukningen 260 kwh/månad. Då elpriserna kan variera väljer vi att visa resultatet i kWh. 

Detta besked är mycket glädjande för oss då det påvisar att Viskan Spa även när det gäller energiförbrukning spabad är ett utmärkt val för den som vill känna sig trygg.
Önskar ni ta del i testet i sin helhet kan du öppna/ladda ner det här!